Защо да ваксинираме животните си?

Ваксинацията е най-лесният, безболезнен и бърз начин за защита на Вашето животно от редица опасни заболявания, които веднъж настъпили често имат летален изход.

Като задържително профилактично средство, ваксинацията се прилага по конкретна за вида схема. Чрез поставяне на няколко ваксини през определен период от време, Вашият любимец изгражда силен и стабилен имунитет срещу едни от най-жестоките за него болести – бяс, чума, парвовироза и други.

Във ветеринарна клиника „М&Б“ работим по следните схеми:

При кученца

  • Вътрешно обезпаразитяване на 20-тия ден
  • Вътрешно обезпаразитяване на 30-тия ден
  • Първа ваксина
  • Втора ваксина
  • Трета ваксина

При котенца

  • Вътрешно обезпаразитяване на 30-тия ден
  • Вътрешно обезпаразитяване на 60-тия ден
  • Първа ваксина
  • Втора ваксина

Първата ваксина за кученца се поставя между 42- и 45-дневна възраст. Тя ги защитава от кучешка чума (гана) и парвовироза. При котета ваксината се поставя на 90-дневна възраст и ги защитава от котешка чума (панлевкопения), калицивироза и инфекциозен ринотрахеит.

Втората ваксина за кученца се поставя между 60- и 65-дневна възраст. Тя укрепва имунитета им срещу гана и парвовироза и им предава средства за борба срещу лептоспироза, инфекциозен хепатит и параинфлуенца. При котетата ваксината се поставя на 120-дневна възраст. Чрез нея също се затвърждава имунитетът им срещу заболяванията от първата ваксина и те допълнително придобиват защита срещу бяс.

Третата ваксина за кученца се поставя на 90-дневна възраст. Тя затвърждава способноста на организма да противодейства на предходните заболявания и го въвежда в обучение срещу бяс.

След прилагане на последната ваксина Вашето животно трябва да бъде ваксинирано отново след една календарна година с профилактична ваксина срещу бяс, съгласно закона на Република България.

Всяко животно, независимо от възраста му, може да започне ваксинационна процедура по представените схеми, при условие, че то е здраво. Ако наскоро сте си взели домашен любимец, наблюдавайте го в продължение на 2-3 дни. Забележете дали изхвърля паразити с фекалиите си и дали има признаци на болест.

Преди поставяне на първата ваксина и до две седмици след последната, Вашето животно не трябва да има контакт с други животни или да бъде извеждано навън. Тази карантина му помага да изгради спокойно имунитета си.

Въпреки че е изключителна рядкост, всеки стопанин трябва да знае, че след ваксинация е възможно животното му да получи алергична реакция. Тя се състои в подуване около очите и муцуната, учестено дишане, обрив и безспокойство. Ако това се случи, доведете домашния си любимец в клиниката незабавно!

Благодарение на стриктната ваксинация на хиляди животни в продължение на десетилетия, днес заболяването бяс е изкоренено от България, а кучешката чума е изключителна рядкост!
Това обаче не означава, че в нашата страна не могат да навлязат причинителите на тези и други заболявания.
Поради това, Ние Ви съветваме да спазвате имунизационния план на Вашите животни!

Share this post

Leave a Comment