Зъбен камък и неговите последствия

Зъбен камък.
Едно изключително често срещано състояние при хората, за което говорят много 
реклами по телевизията. 
Но бихте ли предположили,
че и Вашият домашен любимец лесно може да се сдобие с пожълтяли зъби?

Зъбният камък (Cremor dentium, odontolithiasis) е един от ежедневните проблеми, с които пристигат много кучета и котки в нашата клиника. Представлява жълт или жълто-кафяв налеп върху зъбите, който е богат на минерали и има способноста да задържа микроорганизми, поради което лесно предизвиква локълни възпаления. Оставени без лечение, последните могат да придобият по-голяма тежест – развиват се кариеси, гингивити, пародонтити, зъбите загиват, а понякога възпалението може да достигне и мозъка.

се образува зъбният камък?

В зависимост от мястото си на образуване, зъбният камък бива два вида: надвенечен и подвенечен.

Надвенечният зъбен камък възниква върху коронките и може да има бял или кафяв цвят, като кафявата разновидност е по-твърда и по-плътна. Среща се най-често върку горните кътници.
Подвенечният зъбен камък се среща по-рядко и се локализира под венечния ръб – във венечните джобове. Характеризира се с голяма твърдост, кафяв цвят, здраво прилепване към зъба и неравна външна повърхност, която предизвиква микротрамви на венеца.

се образува зъбният камък?

Образуването на зъбен камък при домашните любимци днес е състояние, което не е ограничено възрастово. Това се дължи на следните три основни фактора:

 

  • Храна
  • Слюнка
  • Нарушения в устната кухина

Храната влияе върху здравето на зъбите, но не чрез химичните, а чрез физичните се качества – форма, големина и консистенция.
Колкото по-мека или течна е дадена храна, толкова по-голяма е вероятността да се образува зъбна плака, която да прерастне в зъбен камък. Дребните гранули имат същия ефект, когато се консумират от едри породи кучета.
От друга страна, едрите и твърди гранули предотвратяват плакообразуването чрез механичните си свойства.
По отношение на формата съществуват много проучвания, съгласно които на различните типове кучета подхожда различна форма на гранулата. Въз основа на тези данни много марки създават специализирани храни за резличните категории или породи кучета.

Слюнката играе важна роля в образуването на зъбния камък, когато се свръхпродуцира, когато се измени нейното pH или има наличие на зъбна плака. Съдържащите се в нея значителни количества соли, най-вече калциеви и калиеви, постепенно се утаяват върху зъбната плака. Натрупва се слой след слой соли, които втвърдяват, и в последствие се формира зъбен камък.

Нарушениятя в устната кухина, които предразполагат към образуване на зъбен камък, най-често представляват състояния, при които зъбите са неспособни да изпълняват функцията си нормално. Такива са случаите на изкривявания на зъбите, задържане на млечни зъби, травма на челюстта и други. Към тази категория спадат и заболяванията на слюнчените жлези, наличието на рани върху лигавицата на устната кухина и възникването на тумори в тази област.

да разберем, че животното ни има зъбен камък?

Ако проверявате устната кухина на животното си редовно – всяка седмица – ще забележите постепенна промяна в цвета и гладкоста на зъба. За съжаление, много стопани пренебрегват зъбната профилактика и разбират за проблема в късните му стадии. С времето, дъхът на животните става непоносим, те започват да отказват твърда храна и да играят с твърди играчки, зъбите пожълтяват или покафеняват и започват да се клатят. При късно откриване на състоянието понякога освен почистване трябва да се предприеме и активно лечение с медикаменти.

Основният начин за почистване на зъбен камък е с помощта на ултразвуков скалек.
Това е безврезна процедура, която не вреди на устната кухина и на организма като цяло. За целта се налага животното да бъде упоено.

За екипът на клиника „М&Б“ с най-голям приоритет е профилактиката.

За да предпазите домашните си любимци от образуване на зъбен камък, не допускайте нито един от трита рискови фактора да достигне критичен предел. В нашата клиника се предлагат и медикаменти – четки и пасти за зъби, спрейове, дентални води, дентални кокъли и пръчици -, които може да използвате за превенция на това състояние.

Процедура по почистване на зъбите на куче

За да сте сигурни, че Вашият любимец няма проблем със зъбния апарат,
ние препоръчваме да го водите на профилактичен преглед на всеки 6 месеца.

Share this post

1 thought on “Зъбен камък и неговите последствия”

Leave a Comment