Пълноценна храна за вашите любимци

Тъй като живите същества са отворени системи, храната, с която се храним, влияе цялостно върху състоянието ни. Много заболявания могат да бъдат предотвратени или лекувани единствено с приемане на качествена храна и със спазване на указанията за дневен прием. От друга страна, неправилното хранене или рязката и честа смяна на храната почти винаги води от нарушения в храносмилателната система, които от остри могат да прерастнат в хронични.
Домашните животни имат коренно различни изисквания към храната от хората и телата им в повечето случаи не могат да преработят това, което стопаните им приемат ежедневно. Много обикновени за нас съставки са неподходящи за тях, като подправките, големите количества мазнини и захари и други водят до сериозни последици, особено за най-малките и млади животни, чиито тела се пренатоварват и те биха могли да развият сърдечна, белодробна или бъбречна недостатъчност, да образуват камъни в отделителните пътища и много други.

Най-често пациентите ни пристигат с проблеми, породени от неправилно хранене. Затова ние строго съветваме да спазвате нашите съвети относто диетата на Вашите любимци, защото те нямат избор освен да приемат това, което Вие им давате.

Роял Канин [Royal Canin]

Роял Канин е френско дружество създадено през 1968 година и е една от водещите марки храни за животни в света. Те взимат под внимание не само възраста и физиологичното състояние на Вашия любимец, но и породата му. Тяхната уникална философия се състои от:

  • Поставяне на нуждите на кучетата е котките пред всичко останало.
  • Уважение към животните, без да се очовечават.
  • Прецизност
  • Знание - изследвания, наблюдения, проучвания.
  • Страст

В този момент клиниката разполага с

Хилс [Hill's Pet Nutrition]

Hill’s Pet Nutrition, Inc. е американска компания, създадена през 1929 година от д-р Марк Морис – ветеринар и основоположник на ветеринарната клинична диететиката в САЩ. Насоката им е към създаване и подобрение на храни с лечебна и особено животоподдържаща цел, като продуктите им се разделят на следните категории: диета по предписание (prescription diet), научен план (science plan), основноукрепващи (vet essentials), идеален баланс (ideal balance).

В този момент клиниката разполага с

Вирбак [Virbac]

Вирбак е френска ветеринарнофармацевтична компания, създадена е през 1968 година и е осмото по големина подобно дружество в света. Освен широка гама от лекарства, те създават както лечебни, така и ежедневни храни, като отличителното за тях е минималното количество вещества от растителен произход или липсата на такива.

В този момент клиниката разполага с

Хепи Дог [Happy Dog]

Хепи Дог е немска фирма, която произвежда храни за кучета от 1965 година, но корените й започват от 1765 година от мелничарско семейство, което до днес управлява фирмата. Хепи Дог са втори по известност в Германия и използват висококачествени месо и растения от местни производители в Бавария, като характерно за тях е добавянето на билки с цел подсилване на имунитета.

В този момент клиниката разполага с

Проф Пет Корпорейшън [Prof Pet Corporation]

Проф Пет Корпорейшън е международна организация със седалище в Холадия, която предлага висококачествена холандска храна за Вашите домашни животни чрез три различни марки:
KiS-KiS, Kennel’s Favourite и PRO-VET.

В този момент клиниката разполага с

Гранулираната храна е най-добрият избор за Вашия домашен любимец. Всяка гранула представлява балансирана компактна смес от всички необходими за животното вещества, като това се отнася не само до енергийните му нужди, но и до задължителни за растежа и здравето му съставки, както и до размера на самата гранула.
Като спазвате указанията за дневен прием, Вие осигурявате най-доброто за неговия растеж и развитие.

Всяко животно ще приема това, към което бъде приучено от млада възраст. Кучетата и котките не притежават добре развит вкус, но обонянието им е изключително изострено. Те биха предпочели човешката храна не защото е по-вкусна или по-добра за тяхното здраве, а защото мирише по-добре. Ако свикнат да се хранят с Вашата храна, последиците са необратими.

От една страна е затлъстяването, което нарушава всички функции на организма. Животното започва да изпитва по-голяма умора при разходка и отказва да се движи, което от своя страна води до нарушения в костите и мускулите; както и затруднение в дишането, което още повече намалява активноста. В по-късен етап настъпват нарушения в сърдечния ритъм и черния дроб.
Животното умира, често на възраст два пъти по-малка от възраста, която би могло да достигне.
От друга страна, консумацията на човешка храна е предпоставка и за образуване на струвити и струвитни камъни, които възпрепятстват отделянето на урина. Това води до нарушения в бъбреците и отделителните пътища, и до автоинтоксикация, тъй като организмът не може да изхвърли всички непотребни вещества с урината.

За да привикне Вашият домашен любимец към гранулираната храна, може да я смесвате с бульон или с това, което е приемало до момента, като постепенно изключвате човешката храна. Имайте търпение. Изисква се време животното Ви да свикне с новата миризма. Постъпалната промяна също изключва вероятноста от стомашно и чернодробно разстройване.

Ако след множество продължителни опити домашният любимец продължава да отказва гранулирана храна, може да го храните с варени пилешко месо, зеленчуци и ориз, но без нито една подправка. Тази диета се препоръчва и при някои алергии и при по-стари животни.